Treceți la conținutul principal

Guest-post cu Ágnes: Reghin, unde istoria se îmbină cu prezentul

 

Legenda spune, după ce a creat și a populat Valea Mureșului, Dumnezeu s-a asezat pe Scaunul Domnului, și s-a odihnit. Scaunul Domnului este un platou, la câțiva km de Reghin, înconjurat de roci vulcanice, care din îndepărtare arată ca un scaun.

De mic copil am fost atras de legenda ce înconjoară Scaunul Domnului. Înălțându-se deasupra Văii Mureșului, parcă asteptam să vină Dumnezeu, să se așeze și să admire priveliștea.

 


Las pe seama ghidului turistic sau pe seama Reghin City App, ce se poate vizita, ce personalități au trăit pe aici, ce clădire când a fost construită. Pasionații istoriei detaliate găsesc aceste informații ușor. Eu vreau să vă povestesc despre orașul meu natal Reghin, în prisma unei persoane care s-a născut aici și a ales să trăiască în Reghin, găsind în permanență micile frumuseți ale orasului.

Momentan locuim peste 30.000 de persoane in Reghin, în mijlocul Transilvaniei. Acum este supranumit „Orasul Viorilor”, dar prima oară a fost mentionat la începutul anilor 1200 cu denumirea „Regun”, iar vechile denumiri se regăsesc și acum pe indicatoarele de intrare în oraș. Pentru mine, una din frumusețile orașului este multiculturalismul.



Multiculturalismul se regăsește și în diversitatea bisericilor. Biserica Evanghelică, construită în stil gotic, a fost primul lăcaș de cult finalizat in 1330. Biserica Ortodoxă din Lemn, Biserica Reformată și cea Romano Catolică au fost construite in jurul anilor 1700, iar Sinagoga in 1811. In 1818 se pavează pentru prima oară drumul principal cu piatră din răul Mureș.



Clădirile din centrul orașului sunt construite în stil secesionist, neobaroc, neoclasic și eclectic. Unele decorațiuni de pe clădiri există și în zilele noastre, sunt o încântare în timpul unei plimbări prin oraș.

Unele clădiri construite inițial cu un scop, și-au găsit de-a lungul timpului alte destinații. De exemplu, fosta Instanță Districtuală astăzi este o școală, dar clădirea Primăriei a fost întotdeauna un punct de reper important al orasului.



La inceputul anilor 1900 existau deja peste 700 de ateliere meșteșugărești, iar în Piața centrală, se tineau târgurile săptămânale unde producătorii și meșteșugarii locali își vindeau produsele. Astăzi în locul pieței este o zonă verde, Parcul Central.

Nici distractia nu a fost neglijată, exista o stradă cu denumirea „Strada Sălii de Bal”, iar Parcul, denumit astăzi Parcul Tineretului, era și este o oază de relaxare pentru locuitori.



Vă invit să faceti un City Break la Reghin, să descoperiți istoria orașului, ori vizitând Muzeul Etnografic ori cu ocazia unei plimbări în centrul vechi.

Să nu uităm nici de împrejurimile orașului: avem 4 castele de vizitat pe o rază de 30 km și multe atracții naturale, cum ar fi traseul pe Scaunul Domnului din Munții Calimani.

Dar să luăm totul pas cu pas, o să mai revin și cu alte articole despre comorile din jurul meu.

Surse foto: Balázs Csaba, fotografii istorice, arhiva personala

Multumesc Izei pentru gazduire. Mă găsiți pe http://www.trico-lona.com și cu alte teme.

Sunt Ágnes, îmi place să tricotez și să croșetez, îmi place matematica, călătoriile și în general îmi place sa umblu cu ochii deschiși să găsesc micile bucurii ale vieții.



melimeloparis.ro carturesti.ro drmax.ro/

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum mi-am găsit cazare cu vouchere de vacanță - Partea I

 Știm cu toți cât de stresantă este viață în oraș, zi de zi la muncă, probleme de acasă, trafic infernal, etc etc. Asta pentru că, mulți dintre noi, tindem să vedem partea mai negativă a lucrurilor. Nu neg. Nu sunt 100% optimistă în fiecare zi, ca orice om, am și eu zile mai puțin optimiste, dar în sufletul meu, mereu sunt cu zâmbetul pe buze și știu că toate se vor rezolva, în bine, cumva!        Una peste alta, îmi doresc ca părinții mei să se relaxeze și dacă tot au primit vouchere de vacanță, ei lucrând la stat, ar fi păcat să se irosească și să nu le folosim, iar pentru că și-au dorit să ieșim în familie, m-am pus pe căutat o variantă cât mai ok, cât să mulțumim pe toată lumea.  Aș vrea să încep prin a vă spune că dacă vreți să vă planificați un concediu sau o fugă de un weekend și să achitați cu tichetele de vacanță, când începeți căutările, vă rog să va înarmați cu multă răbdare.        În primă fază, am găsit un site, unde teoretic găseai toate cazările care accep

Vreau și eu în SuperBlog!

  Dorul și dragul de a scrie m-au readus aici. În parcursul vieții noastre se pot întâmpla lucruri care mai de care, însă prima iubire nu se uită niciodată, iar în cazul meu este iubirea de a scrie. Întotdeauna m-a relaxat și m-a dus într-o lume perfectă, departe de haosul de zi cu zi.  Intru cu inima deschisă în aceasta experiență, pentru a-mi etala imaginația și arta de a scrie, de asemenea și pentru a descoperi arta altor oameni plini de pasiune. Poate, de ce nu, chiar să îi întâlnesc fizic.  Acestea fiind spuse, C'mon SuperBlog! Adu ce e mai bun cu tine! articol scris pentru SuperBlog 2022

Ce am găsit pe plaja din Corbu - Nomad Beach

  Dragilor, Mi-a fost dor de voi! Sper că sunteți bine și faceți față cu brio acestei situații care se pare că încă ne încearcă. În altă ordine de idei, vă povesteam în articolul anterior că vara aceasta am fost câteva zile și prin Neptun, deși am fost cazată în Jupiter și nu am plecat cu cea mai bună impresie de acolo. Ei bine, în septembrie am avut o ieșire de o zi cu fetele și am fost dusă pe o plajă genială! Aceasta se găsește în Corbu, însă în partea în care plaja nu este chiar atât de sălbatică. Este amenajată și nisipul fin, apa curată, deloc adâncă și oamenii foarte de treabă.  Am făcut un vlog și vă invit să-l urmăriți mai jos, iar apoi puteți să lăsați în comentarii ce impresie v-a făcut și dacă ați fost vreodată la Nomad Beach, din Corbu. Vă îmbrățișez cu drag!