Treceți la conținutul principal

Guest-post cu Ágnes: Reghin, unde istoria se îmbină cu prezentul

 

Legenda spune, după ce a creat și a populat Valea Mureșului, Dumnezeu s-a asezat pe Scaunul Domnului, și s-a odihnit. Scaunul Domnului este un platou, la câțiva km de Reghin, înconjurat de roci vulcanice, care din îndepărtare arată ca un scaun.

De mic copil am fost atras de legenda ce înconjoară Scaunul Domnului. Înălțându-se deasupra Văii Mureșului, parcă asteptam să vină Dumnezeu, să se așeze și să admire priveliștea.

 


Las pe seama ghidului turistic sau pe seama Reghin City App, ce se poate vizita, ce personalități au trăit pe aici, ce clădire când a fost construită. Pasionații istoriei detaliate găsesc aceste informații ușor. Eu vreau să vă povestesc despre orașul meu natal Reghin, în prisma unei persoane care s-a născut aici și a ales să trăiască în Reghin, găsind în permanență micile frumuseți ale orasului.

Momentan locuim peste 30.000 de persoane in Reghin, în mijlocul Transilvaniei. Acum este supranumit „Orasul Viorilor”, dar prima oară a fost mentionat la începutul anilor 1200 cu denumirea „Regun”, iar vechile denumiri se regăsesc și acum pe indicatoarele de intrare în oraș. Pentru mine, una din frumusețile orașului este multiculturalismul.



Multiculturalismul se regăsește și în diversitatea bisericilor. Biserica Evanghelică, construită în stil gotic, a fost primul lăcaș de cult finalizat in 1330. Biserica Ortodoxă din Lemn, Biserica Reformată și cea Romano Catolică au fost construite in jurul anilor 1700, iar Sinagoga in 1811. In 1818 se pavează pentru prima oară drumul principal cu piatră din răul Mureș.



Clădirile din centrul orașului sunt construite în stil secesionist, neobaroc, neoclasic și eclectic. Unele decorațiuni de pe clădiri există și în zilele noastre, sunt o încântare în timpul unei plimbări prin oraș.

Unele clădiri construite inițial cu un scop, și-au găsit de-a lungul timpului alte destinații. De exemplu, fosta Instanță Districtuală astăzi este o școală, dar clădirea Primăriei a fost întotdeauna un punct de reper important al orasului.



La inceputul anilor 1900 existau deja peste 700 de ateliere meșteșugărești, iar în Piața centrală, se tineau târgurile săptămânale unde producătorii și meșteșugarii locali își vindeau produsele. Astăzi în locul pieței este o zonă verde, Parcul Central.

Nici distractia nu a fost neglijată, exista o stradă cu denumirea „Strada Sălii de Bal”, iar Parcul, denumit astăzi Parcul Tineretului, era și este o oază de relaxare pentru locuitori.



Vă invit să faceti un City Break la Reghin, să descoperiți istoria orașului, ori vizitând Muzeul Etnografic ori cu ocazia unei plimbări în centrul vechi.

Să nu uităm nici de împrejurimile orașului: avem 4 castele de vizitat pe o rază de 30 km și multe atracții naturale, cum ar fi traseul pe Scaunul Domnului din Munții Calimani.

Dar să luăm totul pas cu pas, o să mai revin și cu alte articole despre comorile din jurul meu.

Surse foto: Balázs Csaba, fotografii istorice, arhiva personala

Multumesc Izei pentru gazduire. Mă găsiți pe http://www.trico-lona.com și cu alte teme.

Sunt Ágnes, îmi place să tricotez și să croșetez, îmi place matematica, călătoriile și în general îmi place sa umblu cu ochii deschiși să găsesc micile bucurii ale vieții.



melimeloparis.ro carturesti.ro drmax.ro/

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Oralul sau Competenţe lingvistice

După o scurtă pauză de blogăreală, revin în forţă pentru a vă mai stresa puţin cu unele din păţaniile mele. Ca orice elev care se află în perioada examenelor de BAC, astăzi m-am prezentat şi eu frumuşel la proba de ORAL-Limba şi literatura Română. Evident, cum se întâmplă peste tot in România, orele nu au fost respectate, de altfel nici grupele iniţiale, dar mai avem până să vă povestesc despre exmaniarea competenţelor. Eu fiind programată la ora 15, în mintea mea mi-am organizat timpul în aşa fel încât să fiu prezentă la liceu măcar cu o oră înainte..dar GREŞIT..între timp sunt sunată de către un coleg pe la vro' 12: "VINO REPEDE,ACUM!!" . Bunnn, stai aşa că nu-i aşa, urăsc fazele de genul acesta. Mă îmbrac repede, sar într-un taxi, and LET'S GO, BABY!! Emoţiile de început nu prea au fost, decât gândul să ajung la timp, ştiind că punctualitatea nu este chiar punctul meu forte. Don' taximestrist, ca să mai scoată şi dânsul un ban cinstit, a ales drumul cel m...

Cum a fost la munte când am plecat pentru prima dată singură?

  Fiecare om trece prin diverse perioade în viață și deciziile pe care le ia nu se explică neapărat pe moment, însă ceva mai târziu vor fi înțelese. Așa cred că m-am trezit și eu, după ce am fost într-o mică excursie cu una din prietenele mele, că mi-aș dori să plec efectiv singură. Eu, în mașină cu muzica pe care vreau eu s-o ascult, la drum doar cu bagajele mele în portbagaj și cu gândurile mele. Inițial m-a speriat puțin ideea asta, ce o să fac eu atât timp?! Apoi, gandindu-mă că Raluca, bff-ul din grădiniță, a plecat și în altă ȚARĂ singură, eu n-am motive să mă fâstâcesc atât și să îmi văd de excursia mea. Nu sunt singura și nici ultima fată care pleacă singură undeva și tot citeam fel și fel de articole și mă gândeam cum au curaj. Eu am plecat singură, momentan, doar aici la noi, dar mă gândesc, după toată pandemia și nebunia asta care nu știu cât va mai dura, să încerc să plec și mai departe de România. Bun, ceea ce urmează să vă spun probabil ați mai citit și v-au mai...

Ce am cautat in Neptun si ce am gasit

Weekend-ul acesta a fost necesar sa merg la mare. Caldura, liberul de luni, toata lumea pe vibe de mare, asa ca, am hotarat sa fugim putin din Bucuresti. Nu, n-am fost in Vama , desi probabil la asta va asteptati, ci am fost in Neptun. Am stat la Hotel Miorita , cel pe care l-am si promovat in cadrul Spring SuperBlog 2019 si am ales asa deoarece aveam niste tichete de vacanta de cheltuit, care expira la sfarsitul lunii iunie si din fericire, prin Litoralul Romanesc le-au acceptat, chiar daca aceste au fost pe numele tatalui meu. M-am bucurat sa vad ca lucrurile se misca, cu putina vointa si nu pierd aproape 1500 de lei. Despre Hotel Miorita: Am avut o impresie foarte draguta, tinand cont ca tocmai scrisesem despre el, chiar eram curioasa in ce conditii se prezinta. Receptia are un aer meditaranean, cu niste palarioare care decoreaza incaperea, iar camera dubla de 3* superioara, arata chiar decent. Adica patul destul de mare si confortabil, un frigider micut, dulap, ma...