Treceți la conținutul principal

„Welcome to the Hotel Cişmigiu“

POVEŞTI DE BUCUREŞTI „Welcome to the Hotel Cişmigiu“ – adevărul despre fostul cămin al Facultăţii de Teatru 

 

Hotelul Cişmigiu, pe când se numea Palace (FOTO: art-historia.blogspot.com). În medalion - Tudor Chirilă

 

Construit în anul 1912 şi denumit la timpul respectiv Palace, hotelul Cişmigiu a fost prima clădire construită pe Bulevardul Regina Elisabeta. Accidentul de la începutul anilor ’90, în care şi-a pierdut viaţa o studentă basarabeancă, l-a inspirat pe actorul Cristi Iacob să scrie versurile melodiei „Hotel Cişmigiu“, cântată de Vama Veche.
 
Hotelul Cişmigiu, care a reprezentat mult timp unul dintre simbolurile Capitalei, a fost prima clădire construită pe Bulevardul Regina Elisabeta. Hotelul, proiectat de renumitul arhitect aromân care a studiat la Paris, Nicolae Nacu Pissiota, a aparţinut familiei acestuia până în 1948, când a fost naţionalizat de comunişti.

Cu o capacitate de circa 200 de camere, „Cişmigiu“ a fost considerat în anii ’20 unul dintre cele mai mari hoteluri din Capitală, fiind clasificat la categoria a doua. Cele mai multe delegaţii care ajungeau în Capitală îl alegeau datorită poziţiei bune pe care o ocupa în centrul oraşului. Pereţii camerelor erau decoraţi cu foiţe de aur, iar intrarea în recepţia hotelului se făcea printr-o uşă rotativă de lemn.

„Înainte de Revoluţie veneam mereu aici când luam leafa. Mâncam mici la cârciuma de jos, Gambrinus şi beam cu colegii bere la metru. Era un suport lung de lemn pe care încăpeau 7-8 halbe de bere, d-aia-i zicea «la metru»“, îşi aminteşte nea Costică, unul dintre bucureştenii care au prins perioada de glorie a cochetului hotel de lângă Grădina Cişmigiu 
          
Naţionalizat şi tranformat în căminHotelul Cişmigiu a fost naţionalizat, apoi transformat, alternativ, în cămin pentru studenţii de la Teatru şi în hotel.

După ce a fost închis în anii ’70, hotelul a fost dat în folosinţă după 1989 pentru a deveni cămin al Facultăţii de Teatru, perioadă în care s-a întâmplat cumplitul accident din casa liftului, surprins şi în versurile melodiei „Hotel Cişmigiu“ a rockerilor de la Vama Veche.



Actorul Cristi Iacob a scris versurile melodieiSolistul trupei care s-a destrămat între timp, Tudor Chirilă, a spus că melodia nu a fost scrisă de niciunul dintre membrii trupei, ci de actorul Cristi Iacob. „Noi doar am preluat versurile din «folclorul» Facultăţii de Teatru şi le-am pus pe muzica celor de la Eagles. Versurile le-a scris Cristi Iacob, ajutat de un coleg, în perioada în care a stat acolo, în cămin“, a spus Tudor Chirilă.

Actorul Cristi Iacob îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care a stat în Hotelul Cişmigiu pe când acesta era dat în folosinţă drept cămin al Facultăţii de Teatru, chiar dacă a avut parte de multe neplăceri şi de disconfort. 

Cristi Iacob a stat şase luni în Hotelul Cişmigiu

„A fost o perioadă frumoasă, boemă, chiar dacă locuiam în condiţii insalubre. Am scris melodia fiind inspirat de cazul studentei basarabence care a căzut în casa liftului. A fost posibil acel accident din cauza că uşile liftului erau tot timpul deschise. De fapt era un dezastru tot hotelul“, a povestit îndrăgitul actor.     



Interiorul va fi complet nou, dar se vor păstra faţadele
Hotel Cişmigiu a intrat procesul de reabilitare în septembrie 2009, după ce a fost achiziţionat în 2004 de firma spaniolă Hercesa.

Hotelul va fi renovat şi dat în folosiţă în 2012


Potrivit reprezentanţilor companiei, interiorul clădirii va fi distrus în întregime dar se vor păstra faţadele, aceasta fiind o condiţie impusă de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Reprezentanţii firmei declarau înainte de începerea lucrărilor că costul reabilitării se ridică la cinci milioane de euro şi că proiectul va fi finalizat la sfârşitul acestui an.

Suprafaţa clădirii acoperă 7.000 de metri pătraţi şi va adăposti un hotel de lux cu 67 de apartamente. Hercesa are şi alte planuri în ţara noastră. Astfel, spaniolii se pregătesc pentru primul lor proiect al unui hotel nou, care va avea 12 etaje şi va fi situat pe strada Mircea Vodă.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum mi-am găsit cazare cu vouchere de vacanță - Partea I

 Știm cu toți cât de stresantă este viață în oraș, zi de zi la muncă, probleme de acasă, trafic infernal, etc etc. Asta pentru că, mulți dintre noi, tindem să vedem partea mai negativă a lucrurilor. Nu neg. Nu sunt 100% optimistă în fiecare zi, ca orice om, am și eu zile mai puțin optimiste, dar în sufletul meu, mereu sunt cu zâmbetul pe buze și știu că toate se vor rezolva, în bine, cumva!        Una peste alta, îmi doresc ca părinții mei să se relaxeze și dacă tot au primit vouchere de vacanță, ei lucrând la stat, ar fi păcat să se irosească și să nu le folosim, iar pentru că și-au dorit să ieșim în familie, m-am pus pe căutat o variantă cât mai ok, cât să mulțumim pe toată lumea.  Aș vrea să încep prin a vă spune că dacă vreți să vă planificați un concediu sau o fugă de un weekend și să achitați cu tichetele de vacanță, când începeți căutările, vă rog să va înarmați cu multă răbdare.        În primă fază, am găsit un site, unde teoretic găseai toate cazările care accep

Vreau și eu în SuperBlog!

  Dorul și dragul de a scrie m-au readus aici. În parcursul vieții noastre se pot întâmpla lucruri care mai de care, însă prima iubire nu se uită niciodată, iar în cazul meu este iubirea de a scrie. Întotdeauna m-a relaxat și m-a dus într-o lume perfectă, departe de haosul de zi cu zi.  Intru cu inima deschisă în aceasta experiență, pentru a-mi etala imaginația și arta de a scrie, de asemenea și pentru a descoperi arta altor oameni plini de pasiune. Poate, de ce nu, chiar să îi întâlnesc fizic.  Acestea fiind spuse, C'mon SuperBlog! Adu ce e mai bun cu tine! articol scris pentru SuperBlog 2022

Ce am găsit pe plaja din Corbu - Nomad Beach

  Dragilor, Mi-a fost dor de voi! Sper că sunteți bine și faceți față cu brio acestei situații care se pare că încă ne încearcă. În altă ordine de idei, vă povesteam în articolul anterior că vara aceasta am fost câteva zile și prin Neptun, deși am fost cazată în Jupiter și nu am plecat cu cea mai bună impresie de acolo. Ei bine, în septembrie am avut o ieșire de o zi cu fetele și am fost dusă pe o plajă genială! Aceasta se găsește în Corbu, însă în partea în care plaja nu este chiar atât de sălbatică. Este amenajată și nisipul fin, apa curată, deloc adâncă și oamenii foarte de treabă.  Am făcut un vlog și vă invit să-l urmăriți mai jos, iar apoi puteți să lăsați în comentarii ce impresie v-a făcut și dacă ați fost vreodată la Nomad Beach, din Corbu. Vă îmbrățișez cu drag!