Treceți la conținutul principal

Despre hip-hop si mesajele transmise

Zilele astea am lucrat impreuna cu o colega la un proiect pentru facultate si fiindca n-am mai scris de cateva zile pe aici o sa impart cu voi ideile noastre, cam lungi ce-i drept.
Proiectul contine niste interviuri si cateva informatii, cine e dornic sa-l citeasca pe tot, go for it! Asteptam pareri.


MESAJELE TRANSMISE IN MUZICA HIP-HOP



Ca stil de muzică, hip-hop-ul a continuat cu success muzica provenită de la populaţia de culoare americană. În Statele Unite, condiţiile de viaţă ale afro-americanilor i-au determinat să îşi refuleze toate greutăţile din viaţa cotidiană prin intermediul acestui tip de muzică. Desigur, alături de acestea s-au adăugat şi influenţele venite din alte stiluri muzicale. Tradiţia de improvizaţie a apărut cu Ragtime si jazz, iar dialogurile muzicale (de apel şi răspuns) se regăseau în blues. Soul-ul (Gil Scot Heron) şi funk-ul (James Brown, Isaac Hayes) şi-au pus şi ele amprenta pe muzica hip-hop. Linia muzicală se intersectează cu dub-ul şi cu sistemele de sunete jamaicane care propun versiuni instrumentale provenite din reggae.
Impactul cel mai puternic al culturii hip-hop se află în capacitatea sa de a crea un mijloc care să permită tinerilor de diferite credinţe, rase, culturi sau origini etnice să se exprime într-o manieră auto-determinată, în mod individual sau colectiv. Creativitatea tineretului urban vine să completeze un spaţiu în care alte culturi nu au putut pătrunde şi într-un mediu de obicei ostil artei tradiţionale.
În România, muzica Hip-Hop şi-a făcut apariţia după 1990. Muzica străzii, muzică underground, formaţii desprinse din găştile de cartier, studiouri de înregistrare aproape inexistente, viaţă de stradă, o imagine care provoacă emoţii şi care se aseamănă cu începuturile hip-hop-ului din Bronx-ul new yorkez sau din suburbiile Parisului cu 20 de ani înainte de aprariţia fenomenului la noi. Sărăcia din ghetto-urile unei Românii în tranziţie a scos la lumină Hip-Hop-ul.

Relaţia în grup şi în afara grupului

Ataşamentul hip-hoperilor faţă de comunitatea în care trăiesc (spre exemplu de cartier, de alte cercuri de hip-hopperi) îi defineşte în mare parte. Ei formează colectivităţi, cunoscute, atât la noi cât şi în străinătate, ca şi crew-uri, squad-uri sau clanuri. Astfel, în interiorul grupului se formează o atitudine distinctă faţă de cea pe care o afişează în societate. Revolta lor se îndreaptă cu deosebire asupra celor care le perturbă activităţile: cenzura, calitatea vieţii sau viciile societăţii sunt subiectele de care hip-hoperii se leagă cel mai des.


Muzica hip hop este,adesea,inteleasa doar ca un gen muzical de "dat din cap" sau ca o influenta proasta pentru ascultatori deoarece contine cuvinte licentioase si instigatoare la violenta.Miscarea underground a celor supranumiti "baietasii de cartier" a intimpinat o reactie de respingere din partea societatii romanesti. De la doamnele scandalizate de versurile vulgare si pana la seful CNA Ralu Filip, cu totii au incercat sa opreasca intrarea (si consacrarea) acestui gen muzical in spatiul public.
 Casetele sau CD-urile trebuie sa contina avertismente de genul Atentie! Contine versuri "explicite",iar  videoclipurile trupelor sunt cenzurate "la sange"inainte sa poata fi difuzate de catre televiziuni.Are insa cineva autoritatea de a stabili daca aceasta forma de protest prin muzica este in acelasi timp, o forma de vulgaritate? Fanii genului sustin ca folosirea "limbajului tare"este justificata pentru ca acesti artisti prezinta viata reala,limbajul folosit fiind de asemenea privit si ca pe o "poarta"de eliberare a sentimentelor negative.
Desi perceputa intr-un mod negativ de multi cateva mesaje pe care cultura hip hop le are de transmis societatii ar fi "Peace, love, respect, unity and having fun !"Aşadar, la modul general, este o cultură pacifistă. În mod individual, hip-hop-ul, prin dans, conţine şi un element care apare şi în alte culturi alternative: depăşirea sinelui.

Lucrarea a fost realizata in urma dezvoltarii in Romania a muzicii hip-hop din ultimul an, 2011. Aceasta dezvoltare a fost posibila prin organizarea unor mai multe concerte, a diferitilor artisti din aceasta zona, clipuri redate pe posturile TV si noi piese care au circulat pe Internet, insa conceptul de hip-hop a aparut la noi prin anii`90. Desi se asculta mai mult, pe vremea aceea, acest gen de muzica, acum este mai promovat iar datorita sau din cauza internetului mai multi pot fi informati asupra acestui fenomen.

Metoda de cercetare aleasa pentru acest proiect a fost: interviul. Am stat de vorba cu doua personae din industria hip-hop-ului cat si cu doi ascultatori.

Primul interviu l-am realizat impreuna,cu Sketch,un artist underground,care nu are inca un album,dar spune ca de curand a inceput sa lucreze pentru primul.Intrebandu-l daca asculta in mod deosebit hip hop romanesc sau strain ,a raspuns ca asculta ambele categorii,"numai sa sune bine".
"In opinia mea muzica hip hop e printre singurele  stiluri de muzica care imi inspira ceva, are un mesaj are o linie melodica interesanta si nu e pentru toti(putini o inteleg).Prin muzica asta am gasit liniste sufleteasca, am gasit umor, am gasit toate starile care m-au conturat ca om."- vorbeste degajat despre pasiunea sa.
·                     Ce parere ai despre hh romanesc?
“ Hip-hopul romanesc romanesc e unul de calitate , sunt oameni care inca fac treaba, si ma refer la partea hip-hopului underground care nu apare pe televizor,cat despre artistii televizati...deja nu mai e hip hop acela,e muzica pentru toti.”
•           Crezi ca exista vreo diferenta intre muzica hh din afara si cea din Romania? Care?
“ Diferente sunt, muzica din afara suna bine (cand nu o intelegi - explica razand  ), mai nou  vad ca se incearca si la noi cam acelasi lucru, imitarea artistilor din afara. “
•           Ce impact au asupra ta versurile din muzica? ( in general)
“ De obicei sunt genul de om care tace si scrie, probabil de aceea m-am si regasit prin stilul asta muzical.
Majoritatea barierelor din viata , le-am lasat pe foaie, si astfel m-am eliberat de energia negativa, scriind.
Pentru mine e un mod de a ma calma , de a ma regasi.”
•           Ce crezi despre mesajele pe care le transmitea hip-hop`ul cand a aparut si cel de acum?
“ Acum nu mai transmite un mesaj concret, e muzica pentru toti cum spuneam,
Mesajul pe care il transmitea in trecut era doar pentru o anumita categorie de oameni, cu o clasa sociala mai joasa, muzica asta a luat nastere in strada si acolo ar fi trebuit sa ramana.”
·                     Deci,esti de parere ca hip hop-ul nu ar trebui deloc difuzat la t.v.?Atunci ce succes ar mai avea ?
“ Nu spun ca nu trebuie difuzat, spun doar ca se difuzeaza doar muzica de comert ce are influente hip hop, nu muzica hip hop in sine. Plus ca muzica asta este una ce-ti ofera posibilitatea de a fi liber in exprimare, fapt pentru care cenzurarea pieselor la tv face ca piesele sa-si piarda mesajul.”
·                     Spuneai ca,nu toti oameni inteleg acest stil ; Cum ar trebui el inteles ?
“ Nivelul de trai si nivelul de educatie cred ca fac diferenta.E normal ca vorbind despre un anume tip de trai , cel care se regaseste in el sa inteleaga mai bine ce vrea sa transmita. Niciodata nu o sa intelegem un lucru daca nu l-am trait pe pielea noastra.”

Avand in vedere ca cercetara noastra se bazeaza pe ceea ce transmite muzica hip-hop, Sketch ne-a analizat si cateva versuri de acest gen.

1. Deliric1 – Negru – refren “ Tatăl nostru care eşti în Ceruri
Am uitat Numele Tău, am ucis Împărăţia Ta
Fără voia ta, ceru-i negru, aşa-i si pe Pământ,
Pâinea noastră cea de toate zilele, ne batem pe ea astăzi
Şi toţi profită de greşelile noastre, şi nici noi nu iertăm greşiţilor noştri
Şi ne ducem cu toţii în ispită, căci din noi izvorăşte ce-i rău.”
Amin!

·                     “ Adaptand ruga catre Dumnezeu , a reusit sa faca o combinatie de religie pe instrumental de rap, aducand astfel divinitatea si in inimile celor care probabil le aveau inchise. Mie personal mi-a sa parut o chestie interesanta si cred ca doar asa mai reusim sa facem religia inteleasa in ziua de azi , intr-un mod placut sa ne atraga.”

2. Ombladon - Noapte buna – refren “Tu nu vezi, daca inchizi ochii te pierzi
Totul se schimba-n jurul tau pana apuci sa te-asezi
Si vezi, ca prin viata asta doar o data treci
Deci pe unde mergi profita pana pleci”

·                     “ O piesa extraordinara, asa ca de ce sa mergem cu capul jos prin viata si sa nu privim in sus si sa zambim? Avem doar o viata nu? “

3. Parazitii - Tot ce e bun tre sa dispara
“Sponsorizam campionatu' de table.. de la guvern
Sponsorizam in parlament grohaitul si sforaitul etern
[....]
 Tot ce e bun tre` sa dispara din aceasta tara
De unde numa' prostii ca noi.. nu se mai cara
Cu siguranta si respectul mor de foame, bai nene”

·                     “Genul de versuri prin care ne plangem de mila, atat timp cat noi nu schimbam ceva, nimeni n-o sa ne ofere nimic, alegerile pe care le facem in viata o sa ne urmareasca mai tarziu.”
4.Raku - Nu uita
"Nu uita ca tu nu esti hainele
In care stai, banii-i faci, nu te fac ei,
Deci nu-i sfida pe altii cu etichetele,"
[...]
"Razna pe plansa aceasta, gangsta,
Cred ca vocea mi s-a dat sa cant promovand pacea,"

·                     “Degeaba ne mintim ca nu hainele fac pe om, haina a dat intodeauna o imagine pentru inceput, si cel mai des criticam un om la prima vedere dupa cum arata si apoi dupa ceea ce are de spus.”


Al doilea interviu l-am sustinut cu A., el doar ascultand  hip-hop de foarte multi ani dezvoltand aceasta pasiune in urma impactului mesajelor din piese.
L-am intrebat daca asculta hip-hop romanesc sau strain, insa mi-a raspuns ca “ Ascult ambele genuri, amandoua imi plac la fel de mult”.

I: De ce ai facut aceasta alegere?
A: “Doarece ma regasesc in anumite piese.”

I: Ce parere ai despre hip-hopul romanesc?
A: “ Urmarind concertele, albumele si tot ceea ce a iesit pe piata hip-hop in ultima perioada, observ ca este intr-o continua dezvoltare”

I:Crezi ca exista vreo diferenta intre muzica hip-hop din afara sic ea din Romania? Care?
A: “ DA! ( raspunde foarte hotarat, explicandu-mi si de ce ). In primul rand mediatizarea, dar ceea ce strica la noi e faptul ca lumea pefera sa dea jos de pe internet, in loc sa cumpere albumele pentru a sustine miscare hip-hop, ceea ce duce la denigrarea (disparitia) anumitor nume, unele din ele chiar foarte bune. “

I: ce impact au asupra ta versurile din muzica ( in general )?
A: “ Nu au un impact anume, pur si simplu   in versurile anumitor piese (diferiti artisti) ma regasesc ( dupa cum am specificat si mai sus).

I: Ce crezi despre mesajele pe care le transmitea hip-hop`ul cand a aparut si cel de acum?
A: “Cu ceva ani in urma, era mult mai violent, dupa parerea mea s-a comercializat si asta e bine pentru anumiti artisti pentru ca totusi, trebuie sa castige si ei ceva, pe langa emotiile pe care le traiesc in concerte cand ii vad pe toti cei care “dau din cap” pe muzica lor.

Ascultatorul nostru nu a scapat si ne-a analizat si el aceleasi versuri de mai sus. Sa vedem ce a avut acesta de spus.

  1. In primul rand lumea s-a schimbat si nu neaparat in bin,e omul nu mai simte dragostea fata de frati, prieteni, ceea ce duce la ura si uneori chiar la mai mult.
  2. Traieste fiecare clipa la potentialul maxmimpentru ca nu poti da timpul inapoi
  3. Un atac clar asupra guvernului si celor care ne conduc tara…de ce trebuie sa insemne ca daca nu-mi iuebsc Guvernul nu-mi iubesc nici tara?
  4. Nu incerca sa pari ceea ce nu esti…si nu te lasa condus de bani, nu uita de unde ai plecat si mai ales daca, ai ajuns sus, nu-ti uita prietenii.


Un ultim interviu l-am avut ni l-a accord Forsaar, producator de beat-uri, avand deja un album scos pe data de 13.12.2011 – “Forsaar – Sentimente diferite”.

Evident la intebarile daca asculta hip-hop si ce prefera dintre hip-hop-ul strain si romanesc, ne-a raspuns ca asculta din afara cat si cel de la noi.

I: De ce ai facut aceasta alegere?
Forsaar:Pentru ca ma regasesc in acest gen de muzica”

I:Ce parere ai despre hip-hop-ul romanesc?
Forsaar: “Hip-hop-ul romanesc are un vibe aparte.”

I:Crezi ca exista vreo dfierenta intre hip-hopul romanesc si cel strain? Care?
Forsaar:Exista o diferenta mare intre hip-hop-ul romanesc si cel din afara, mai ales pe partea de sound cat si mesajul in sine.”

I: Ce impact au asupra ta versurile din muzica? ( in general)
Forsaar: “Imi poate schimba starea, imi poate influenta judecata si ma poate ajuta cand sunt cu moralul la pamant.”

I: Ce crezi despre mesajele pe care le transmitea hip-hop`ul cand a aparut si cel de acum?
Forsaar:Hip-Hop-ul a evoluat cu timpul din punct de vedere liric dar mesajele au ramas la fel.”

Fiind vorba de ceea ce transmite aceasta muzica l-am rugat pe Forsaar sa analizeze si cateva versuri, alegandu-si refrenul din Deliric1-Negru, o piesa pe care o considera foarte buna, iar el ne explica ce vrea sa spuna acel refren:
“Deliric ne transmite un mesaj profund care ar trebui sa il perceapa fiecare dintre noi. Incearca sa ne arate ignoranta fata de Dumnezeu si raul care a reusit sa predomine pe pamant.”



Ana-Maria,are 21 de ani si este studenta,in timpul liber spune ca asculta in special hip hop,lucru care ne-a facut sa ii adresam si ei intrebarile din interviu.

·                     Asculti hip hop romanesc sau strain?(daca ai ales doar o categ,motiveaza de ce):

“Ambele.”

·                     Ce parere ai despre hh romanesc?

“Hip-hop-ul romanesc a crescut foarte mult mai ales in 2011, multi dintre artisti avand sansa sa fie puternic mediatizati pentru ceea ce fac mai bine-muzica, si nu pentru ca ar fi “baieti rai de cartier” “

·                     Crezi ca exista vreo diferenta intre muzica hh din afara si cea din Romania? Care?

“Exista mai multe diferente: cea din afara, in special cea din State este promovata intens, si are o arie mult mai mare de artisti ; deasemenea in afara se investeste mult mai mult in cultura hip-hop , si muzica este difuzata la radio spre deosebire de Romania.”

·                     Ce impact au asupra ta versurile din muzica? ( in general)
“Versurile, pentru mine completeaza beat-ul; degeaba negativul este foarte tare daca nu se imbina bine cu versurile;de cele mai multe ori, versurile ma fac sa pun melodia pe repeat.”
·                     Ce crezi despre mesajele pe care le transmitea hip-hop`ul cand a aparut si cel de acum?

“Din pacate pana si in hip-hop a ajuns commercialul; la inceput mesajele erau simple, clare si aduceau un oarecare aport vietii de strada mai ales in SUA unde a inceput totul; acum, pentru a face bani si a atrage cat mai mult public, mesajele au devenit ori prea violente, ori prea imature.”





In urma acestui material s-a observat faptul ca, acest stil de muzica este ascultat datorita mesajelor puternice transmise, despre societate si despre viata in general. Desi hip-hop-ul nu este placut indeosebi de toata lumea, din ce in ce mai multi tineri au inceput sa asculte, avand cel putin o melodie preferata, in ale carei versuri se regasesc, avand in vedere faptul ca in acest stil de muzica se oglindeste realitatea din zilele noastre.
Tinerii sunt mult mai deschisi acestei miscari “hip-hop”, si o sustin prin a merge la cat mai multe dintre concerte si cumparand albumele artistilor sau diverse obiecte create de ei, artistii hip-hop, precum tricouri sau alte lucruri.


Comentarii

  1. E fain proiectul.
    Nu prea sunt de acord cu Sketch la raspunsul asta: “ Hip-hopul romanesc romanesc e unul de calitate , sunt oameni care inca fac treaba, si ma refer la partea hip-hopului underground care nu apare pe televizor,cat despre artistii televizati...deja nu mai e hip hop acela,e muzica pentru toti.”
    Sunt de parere ca atata timp cat mesajul este inteles de cei carora chiar le place genul asta de muzica ramane hip-hop, faptul ca au ajuns pitipoancele sa se rupa in figuri cand vad la Tv clipurile nu schimba mesajul, nu schimba nimic. E muzica celor ce o simt, nu a tuturor. Trebuie promovat prin toate mijloacele, nu doar pe Internet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai dreptate. Trebuie promovat pe toate caile, insa unii inca au acea gandire ca daa apare la TV, deja nu mai e de calitate. Asta e, o sa ne luminam intr-un final si noi sa vedem cum sta treaba :)).

    Multumesc pt rabdare, ca ai citit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine pula mea e screech asta,mirmidonul care are tupeul să contrazică poezia lu' raku ?!
    2,3 si : AHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHA

    RăspundețiȘtergere
  4. Muzica rap intro oare care masura are un mesaj ascuns care se intelege doar de cei care o asculta si nu de copi de 5-10 ani care asculta ca e cu injuraturi sau ceva de genu muzica aceasta numita rap/hip hop are un mesaj al ei si nu trebuie criticata ca atare este singura muzica romaneasca care are un mesaj ascuns anumiti cantareti cum ar fi cedry2k cheelo etc sunt cantareti care trimit un anumit mesaj prin piesele lor si e un mesaj despre viata reala despre lucrurile care ne deranjeaza pe toti in romania !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum mi-am găsit cazare cu vouchere de vacanță - Partea I

 Știm cu toți cât de stresantă este viață în oraș, zi de zi la muncă, probleme de acasă, trafic infernal, etc etc. Asta pentru că, mulți dintre noi, tindem să vedem partea mai negativă a lucrurilor. Nu neg. Nu sunt 100% optimistă în fiecare zi, ca orice om, am și eu zile mai puțin optimiste, dar în sufletul meu, mereu sunt cu zâmbetul pe buze și știu că toate se vor rezolva, în bine, cumva!        Una peste alta, îmi doresc ca părinții mei să se relaxeze și dacă tot au primit vouchere de vacanță, ei lucrând la stat, ar fi păcat să se irosească și să nu le folosim, iar pentru că și-au dorit să ieșim în familie, m-am pus pe căutat o variantă cât mai ok, cât să mulțumim pe toată lumea.  Aș vrea să încep prin a vă spune că dacă vreți să vă planificați un concediu sau o fugă de un weekend și să achitați cu tichetele de vacanță, când începeți căutările, vă rog să va înarmați cu multă răbdare.        În primă fază, am găsit un site, unde teoretic găseai toate cazările care accep

Vreau și eu în SuperBlog!

  Dorul și dragul de a scrie m-au readus aici. În parcursul vieții noastre se pot întâmpla lucruri care mai de care, însă prima iubire nu se uită niciodată, iar în cazul meu este iubirea de a scrie. Întotdeauna m-a relaxat și m-a dus într-o lume perfectă, departe de haosul de zi cu zi.  Intru cu inima deschisă în aceasta experiență, pentru a-mi etala imaginația și arta de a scrie, de asemenea și pentru a descoperi arta altor oameni plini de pasiune. Poate, de ce nu, chiar să îi întâlnesc fizic.  Acestea fiind spuse, C'mon SuperBlog! Adu ce e mai bun cu tine! articol scris pentru SuperBlog 2022

Ce am găsit pe plaja din Corbu - Nomad Beach

  Dragilor, Mi-a fost dor de voi! Sper că sunteți bine și faceți față cu brio acestei situații care se pare că încă ne încearcă. În altă ordine de idei, vă povesteam în articolul anterior că vara aceasta am fost câteva zile și prin Neptun, deși am fost cazată în Jupiter și nu am plecat cu cea mai bună impresie de acolo. Ei bine, în septembrie am avut o ieșire de o zi cu fetele și am fost dusă pe o plajă genială! Aceasta se găsește în Corbu, însă în partea în care plaja nu este chiar atât de sălbatică. Este amenajată și nisipul fin, apa curată, deloc adâncă și oamenii foarte de treabă.  Am făcut un vlog și vă invit să-l urmăriți mai jos, iar apoi puteți să lăsați în comentarii ce impresie v-a făcut și dacă ați fost vreodată la Nomad Beach, din Corbu. Vă îmbrățișez cu drag!